Podotherapie Daelenbroeck Roermond

U bent hier: Home > Over ons > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Is een verwijzing noodzakelijk voor Podotherapie?

Podotherapie Daelenbroeck is vanaf 2011 direct toegankelijk. Dit betekent dat u ons kan bezoeken voor een consult of behandeling, zonder verwijzing van uw (huis)arts.
Voordat de zorgverlening start, zal door middel van een screening worden beoordeeld of er sprake is van een patroon van tekenen en symptomen, dat past binnen het behandelgebied van de podotherapeut. In overleg wordt er dan besloten of podotherapie kan worden toegepast.

Wat is verschil tussen een podoloog en een podotherapeut?

Podotherapeuten zijn met betrekking tot het vakgebied podotherapie de enige beroepsbeoefenaren met een Hogere Beroeps Opleiding. De titel Podotherapeut is een bij wet beschermde titel die je alleen mag voeren als je bent afgestudeerd als podotherapeut. Een en ander staat beschreven in artikel 34 van de Wet-BIG. Podotherapeuten dienen te voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en kunnen zich laten registreren in het Kwaliteitsregister Paramedici. Binnen Podotherapie Daelenbroeck worden de criteria van podotherapeut en van het Kwaliteitsregister Paramedici voldaan. Podoloog daarentegen is geen beschermd beroep en iedereen mag zich dan ook podoloog noemen.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een voetverzorg(st)er/ pedicure?

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten voortvloeiend uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een voetverzorg(st)er of pedicure verzorgt de voeten en behandelt deze niet. Simpel gezegd: een pedicure zorgt meestal voor een tijdelijke verlichting van de pijn en een podotherapeut probeert de oorzaak van de pijn te zoeken en daarbij een oplossing te bedenken.

Verricht een podotherapeut ook pedicure-behandelingen?

Alleen wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut haar behandeling overnemen. Hierbij wordt dan gedacht aan het verwijderen van overmatig eelt, likdoorns, kloven, ingegroeide nagels etc. In het bijzonder bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de instrumentele behandeling een belangrijke plaats in.

Mijn likdoorn komt na behandeling door de pedicure steeds weer terug.

Is hier iets aan te doen? Een likdoorn ontstaat door wrijving en druk. De podotherapeut spoort hiervan de oorzaak op. De oorzaak kan onder andere liggen in de teenstand, voetstand, en nagelvorm. Maar schoeisel is ook een grote oorzaak! Nadat de oorzaak bekend is, kan een therapie toegepast worden om de druk op te heffen. Op deze manier komt de likdoorn niet of minder snel terug.

Zijn jullie lid van een beroepsvereniging?

Ja. Het is in verband met vergoeding heel belangrijk dat iedere podotherapeut ingeschreven staat bij de Nederlandse Verening van Podotherapeuten. Daarnaast wordt er binnen Podotherapie Daelenbroeck ook voldaan aan de eisen van het Kwaliteitsregister Paramedici.

Wanneer is het nodig om de zolen te laten controleren?

Er wordt u verteld wanneer de zolen moeten worden gecontroleerd; vaak is dit een keer per jaar. Wanneer er geen controle meer nodig is, is het belangrijk om terug te komen wanneer u klachten heeft of terug krijgt; dit duidt er vaak op dat de zolen aangepast of vernieuwd moeten worden. Als de bovenlaag van de zool verslijt, geef dit dan tijdig door, vaak kan de zool nog van een nieuwe afdeklaag worden voorzien.

Hoe lang gaat een podotherapeutische zool mee?

Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen twee tot drie jaar mee. Bij kinderen is dit twee schoenmaten. Dit is echter wel sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de zolen, de mate waarin u transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt etc.

Wordt podotherapie vergoed?

De vergoedingen zijn per verzekering verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk U kunt dit navragen bij uw verzekeraar of voor een overzicht kijken op de pagina vergoedingen.

No Cure No Pay?

Wordt er gewerkt volgens het principe no cure, no pay? Nee. Wanneer er eenmaal een therapie is ingezet, zal er alles aan worden gedaan om u klachtenvrij te krijgen. Ooit kan het zo zijn dat een therapie niet helemaal aanslaat. Dit kan altijd gebeuren bij ieder beroep in de gezondheidszorg en daarom wordt er geen geld teruggegeven.

★★★★★

Lees onze reviews

Voetenwerk is vakwerk!

Afspraak maken knop
×