Podotherapie Daelenbroeck Roermond

U bent hier: Home > Meest voorkomende klachten tenen > Hallux valgus (scheefstand grote teen)

Hallux valgus (scheefstand grote teen)

Hallux betekend grote teen in het Latijns. Abducto valgus betekend naar buiten wijzen. Een hallux abducto valgus betekend een voetafwijking waarbij de grote teen naar buiten wijst en het 1e middenvoetsbeentje naar binnen staat. De grote teen is belangrijk voor de stabiliteit in de afwikkeling, hierdoor kan een afwijking van de grote teen klachten veroorzaken tijdens het afwikkelen van de voet.

Bij een hallux valgus ontstaat aan de binnenzijde van de voet een, soms pijnlijke, knobbel door het ‘uitstekende’ gewricht. De standsafwijking van de grote teen kan gepaard gaan met pijnklachten op en in het grote teengewricht. De pijn treedt voornamelijk op tijdens het lopen, vooral bij het afwikkelen van de voet. Ook kan de pijn opspelen in de avond na een actieve dag. Dit kan gepaard gaan met stijfheid in het grote teen gewricht, waardoor u deze niet goed meer kunt bewegen.  
Ook kunnen andere kleine tenen een kromme stand aannemen omdat deze vaak in de verdrukking komen door de afwijkende stand van de hallux valgus. Hierdoor kunnen de gewrichten van de 2e en 3e teen pijnlijk zijn. Ook kunnen er vaak eeltplekken aanwezig zijn door de verhoogde druk onder de voorvoet en grote teen.

Hallux valgus
Hallux valgus - Bron: www.orthopedie.slingeland.nl

Oorzaken

  • Erfelijke factor. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een hallux valgus, 90% van de gevallen iemand in de familie dit ook heeft. Men erft vaak het voettype, dit gaat vaak gepaard met het naar binnen kantelen van de voet en enkel. Hierdoor wordt er extra druk geplaatst op het grote teen gewricht en hierdoor wordt het 1e middenvoetsbeentje naar binnen geforceerd;
  • Afwijkende functie van de voet, bijvoorbeeld een hypermobiliteit van de gewrichten;
  • Slecht passend schoeisel;
  • Trauma;
  • Neuromusculaire problemen zoals bij bepaalde spierziekten;
  • Sport, zoals ballet, geven extra druk op het gewricht.

Behandeling

De podotherapeut zal zich richten op de aanpak van de standsafwijkingen door het maken van podotherapeutische steunzolen om de druk rond het gewricht te verminderen. Indien er sprake is van een slijmbeursontsteking kan er tijdelijk vilttherapie worden toegepast om de slijmbeurs zoveel mogelijk drukvrij te leggen en hierdoor te laten slinken.

Ook kan de podotherapeut schoenadvies geven. Het dragen van te smalle (puntig) wordt afgeraden omdat hierdoor de tenen teveel bij elkaar worden gedrukt. Het is beter om schoenen van glad leer te dragen, zonder naadjes/stiksels/gespen etc. ter hoogte van de knobbel. De grote teen zal door de behandelingen van de podotherapeut niet recht gaan groeien en de knobbel zal ook niet verdwijnen, maar de behandelingen zorgen er wel voor dat de pijn vermindert en dat verdere scheefstand zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Lees verder: Tenen over elkaar

★★★★★

Lees onze reviews

Voetenwerk is vakwerk!

Afspraak maken knop
×