Podotherapie Daelenbroeck Roermond

U bent hier: Home > Meest voorkomende klachten tenen > Tenen over elkaar

Tenen over elkaar

Het over elkaar liggen van de tenen kan bij iedereen voorkomen en wordt in veel gevallen gezien in combinatie met een hallux valgus (scheefstand grote teen). Door een afwijkende stand van de voet, kan een teen schuin over of onder een andere teen komen te liggen.

Als een teen schuin over een andere teen ligt, spreken we van een Subpraductus-stand. Als een teen schuin onder een andere teen ligt, spreken we van een Infraductus-stand.  
Bij het over elkaar liggen van de tenen ligt een teen schuin onder of over een andere teen. Vaak ontstaat er verhoogde druk tussen de tenen, die kan leiden tot pijn, likdoorns en eeltvorming of blaren tussen de tenen. Hierdoor kunt u eventuele belemmering van de afwikkeling van de voet ervaren.

Tenen over elkaar heen
Tenen over elkaar heen - Bron: www.podotherapie.nu

Oorzaken

  • Hallux valgus (scheefstand grote teen)
  • Ongeschikte of te kleine, te smalle schoenen
  • Afwijkende voetstand
  • Reuma

Behandeling

De klachten kunnen verergeren bij tenen die over elkaar heen liggen als er niets aan gedaan wordt. Er kunnen op lange termijn pijnlijke likdoorns ontstaan tussen de tenen. Het is belangrijk dat u rekening houd met goede, stevige schoenen waarbij genoeg ruimte is voor de tenen. Het is dus belangrijk dat ze ook breed genoeg zijn.

Indien u klachten ervaart doordat de tenen over elkaar heen liggen, is het verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt o.a. de stand van uw voeten en tenen en hoe de druk verdeeld is. Indien het verstandig is om podotherapeutische steunzolen te laten maken, kiest de podotherapeut ervoor om een 3D scan te maken van uw voeten. De zolen verdelen de druk onder uw voeten en ondersteunen de tenen beter waardoor de pijn van de drukplekken minder kunnen worden.

Ook kan de podotherapeut een orthese (teenstukje) voor u maken. Een orthese wordt op maat gemaakt van siliconen materiaal en zorgt ervoor dat uw tenen niet meer over elkaar liggen, zodat er geen wrijving meer in de schoenen ontstaat.

Lees verder: Hamer of klauwtenen

★★★★★

Lees onze reviews

Voetenwerk is vakwerk!

Afspraak maken knop
×