Podotherapie Daelenbroeck Roermond

U bent hier: Home > Diabetes > Complicaties diabetes

Complicaties diabetes

Neuropathie

Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Als uw zenuwen beschadigen, kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan. U voelt bijvoorbeeld een te warm bad, door de zon verhit zand, steentjes in uw schoen of drukplekjes niet meer. Hierdoor kunnen (zelfs onder eelt!) ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen. De functie van de zenuwen, het waarnemen van gevoel, verslechtert. Daarom is het belangrijk om te vertrouwen op uw visus, in plaats van op uw gevoel.
Vaak wordt er gezegd: "ik voel zelfs nog het kleinste korreltje zand onder mijn voeten, hoor!". Maar als u iets niet kunt voelen, hoe weet u dan of het onder de voet is gekomen, of niet? Ongemerkt mist u zo nu en dan dus dat iets uw voet aangeraakt heeft.

Standsafwijkingen

Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan uw kleine voetspieren slechter werken. Overheersing van de onderbeenspieren kunnen dan leiden tot standsveranderingen in de voet. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.

Verminderde doorbloeding

Met diabetes heeft u een grote kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wondjes genezen langzaam of zelfs niet.

Limited joint mobility

Bij limited joint mobility is de mobiliteit van uw voetgewrichten beperkt. Dit kan tot gevolg hebben dat de stand van uw voet verandert en dat uw gewrichten minder beweeglijk worden. Drukklachten ontstaan hierdoor sneller.

Infectie

Met diabetes bent u vatbaar voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of de nagels. Eén of meer van bovengenoemde factoren veroorzaken problemen, zoals een kwetsbare huid, verminderde doorbloeding, overmatige eeltvorming en wondjes. Uiteindelijk kunnen deze problemen leiden tot amputaties. Preventie is daarom van groot belang.

★★★★★

Lees onze reviews

Voetenwerk is vakwerk!

Afspraak maken knop
×