Podotherapie Daelenbroeck Roermond

U bent hier: Home > Meest voorkomende klachten voeten > Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen 2 middenvoetsbeentjes. Hierdoor raakt de beknelde zenuw geïrriteerd. Het betreft meestal de zenuw tussen het 3e en het 4e middenvoetsbeentje, maar het kan ook voorkomen tussen andere middenvoetsbeentjes.

Een zenuwbeknelling kan zich uiten in tintelingen, prikkelingen, een doof gevoel, stroomstootjes, kramp, brandende of stekende pijn of een koud gevoel. De tintelingen of doof gevoel treedt op in de voorvoet tijdens het lopen in de derde, vierde en vijfde teen. Het dove gevoel is waarneembaar wanneer er langere tijd met deze klachten niets wordt gedaan. Hierbij lijkt het alsof de sok dubbel in de schoenen zit. Autorijden en smalle schoenen triggeren de pijnklachten. Zodra u de schoenen uittrekt, verminderd de pijn. In sommige gevallen voelen mensen met Mortonse neuraglie een ‘klik’ tijdens het lopen of het gevoel alsof de middenvoetsbeentjes ‘over elkaar schuren’.

Mortonse neuralgie
Mortonse neuralgie

Oorzaken

De irritatie ontstaat door ondere andere:

  • Te smalle schoenen, hierdoor worden de middenvoetsbeentjes naar elkaar gedrukt, maar ook schoenen met een hoge hak zorgen ervoor dat de zenuw makkelijker beklemd komt te zitten;
  • Verkeerde voetstand (doorgezakte voet);
  • Verkeerd looppatroon waardoor de zenuw telkens weer geïrriteerd raakt, bijvoorbeeld het naar binnen zakken met de voet;
  • Verminderde beweeglijkheid tussen de middenvoetsbeentjes, als gevolg van bijvoorbeeld een trauma.

Behandeling

De Mortonse neuralgie en de klachten gaan niet vanzelf weg als de druk niet van de zenuw wordt gehaald. De klachten kunnen erger worden, waardoor er een doof gevoel kan optreden. Het is belangrijk om met deze klachten naar de podotherapeut te gaan.

In de acute fase is het belangrijk om een behandeling toe te passen waarbij de overdruk op wordt geheven en te zorgen dat de zenuw weer ruimte krijgt. Dit kan door middel van podotherapeutische steunzolen, taping of een orthese (teenstukje). Ook is het belangrijk dat de juiste schoenen gedragen worden. De podotherapeut zal een passend schoenadvies geven.

Indien de klachten chronisch zijn, is het medisch gezien mogelijk om een injectie met corticosteroïden te geven of een chirurgische ingreep waarbij de zenuw of verdikking wordt verwijderd. Bij noodzaak wordt u hiervoor terugverwezen naar uw huisarts.

Schoenentips om zenuwpijn te voorkomen:

  • Zorg voor de juiste lengte- en breedtemaat;
  • Koop schoenen altijd in de namiddag, omdat uw voeten in de loop van de dag dikker kunnen worden;
  • Bij Mortonse neuralgie is het raadzaam een schoen te hebben die stevig is bij de ballijn, zodat er zo min mogelijk beweging in de middenvoet is.

Klik hier voor meer schoenentips

Lees verder: Doorgezakte voet

★★★★★

Lees onze reviews

Voetenwerk is vakwerk!

Afspraak maken knop
×