Podotherapie Daelenbroeck Roermond

U bent hier: Home > Meest voorkomende klachten voeten > Hielspoor/fasciitis plantaris

Hielspoor/fasciitis plantaris

Een veelvoorkomende klacht die we binnen onze praktijk zien is fasciitis plantaris (peesplaatontsteking), in de volksmond vaak hielspoor genoemd 
Deze peesplaatontsteking wordt vaak (mede) veroorzaakt door een overbelasting van de pees onder de voet. De pees krijgt dan te veel trekspanning, waardoor deze geïrriteerd of ontstoken raakt. 

De termen hielspoor en fasciitis plantaris worden regelmatig door elkaar heen gebruikt omdat het dezelfde soort klachten geeft: 

  • Stekende, scherpe pijn onder de voet ter hoogte van de hiel.
  • Deze pijn kan uitstralen naar de voorvoet en achillespees.
  • De pijn is vaak in de ochtend het meest aanwezig bij het opstaan (startklachten) en na een tijdje staan of rust. Dit kan gepaard gaan met stijfheid.
Fasciitis plantaris
Fasciitis plantaris - Bron: www.thuisarts.nl/hielspoor/ik-heb-hielspoor
Hielspoor
Hielspoor - Bron: Bron: www.podoxpert.nl

Oorzaken

  • Afwijkende stand van de voeten (zoals een platvoet)
  • Afwijkend looppatroon
  • Toename in lichaamsgewicht
  • Te korte kuitspieren
  • Verkeerd schoeisel

Oefeningen

Oefeningen voor hiel en kuitklachten

Behandeling

Hielspoor/fasciitis plantaris is met name het gevolg van overbelasting. Het is belangrijk dat u uw belasting aanpast en voldoende rust houdt. De schoenen waarop u loopt spelen hierin ook een grote rol. Het is belangrijk dat u stevige schoenen draagt met een stevige loopzool. Het kan zijn dat de klachten afnemen zodra u rekening houdt met de belastbaarheid. Dit hangt ook af van de oorzaak en de ernst van de ontsteking.

Indien u hier niet zelf aan uit komt is het verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut voert een podotherapeutisch onderzoek uit om de oorzaak van de klacht te achterhalen.

Als uit het onderzoek blijkt dat de klacht veroorzaakt wordt door een afwijkende voetstand of een afwijking in het looppatroon, wordt er vaak gekozen om podotherapeutische steunzolen aan te meten. Deze steunzolen beïnvloeden de stand van uw voeten waardoor de overbelaste pees onder uw voet meer rust krijgt en de pijn af kan nemen.

Naast het aanmeten van de podotherapeutische steunzolen, geeft de podotherapeut u een klachtgericht schoenadvies. Ook is het mogelijk om een medical taping toe te passen en indien nodig is er aanvullende therapie, zoals fysiotherapie, nodig om de pijn van hielspoor te verminderen.

Lees verder: Mortonse neuralgie

★★★★★

Lees onze reviews

Voetenwerk is vakwerk!

Afspraak maken knop
×