Podotherapie Daelenbroeck Roermond

U bent hier: Home > Meest voorkomende klachten nagels > Ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide nagel ontstaat wanneer de nagel in de huid van de nagelwand groeit. Meestal komt dit voor bij de nagel van de grote teen, maar de nagels van de kleinere tenen kunnen ook ingroeien. Een ingegroeide nagel komt vooral veel voor bij jongeren, maar ook volwassenen kunnen hiermee te maken hebben.

Een ingegroeide nagel zorgt ervoor dat de nagelwand van de grote teen dik en rood is op de zijde waar de nagel is ingegroeid. Soms is er sprake van een ontsteking. Er is een scherpe stekende pijn aanwezig die erger wordt bij het dragen van dicht schoeisel. Soms is zelfs wrijving van de sok of deken tegen de aangedane plek zeer pijnlijk.

Ingegroeide nagel
Ingegroeide nagel - Bron: www.degros.nl

Oorzaak

  • Kromgroeien van de nagel;
  • Slecht passend schoeisel (te smal of te krap);
  • Afgebroken nagel die verkeerd terug groeit;
  • Te kort of rond knippen van de nagel;
  • Weke huid door zweetvoeten;
  • Peuteren aan de nagel

Behandeling

In het algemeen gaat een ingegroeide nagel niet vanzelf over en kan, als u er niets aan doet, verder ingroeien of leiden tot een pijnlijke ontsteking. Het is belangrijk dat u op tijd handelt.  
Belangrijke tip: neem géén voetenbad bij een ingegroeide nagel. Dit maakt de huid week, waardoor de nagel sneller kan ingroeien. Indien er een forse ontsteking aanwezig is, kan het verstandig zijn om eerst een afspraak te maken bij uw huisarts.

De podotherapeut heeft verschillende manieren om een ingegroeide nagel te behandelen, afhankelijk van de mate waarin de nagel is ingegroeid. Bij een dreigende of net beginnende ingegroeide nagel kan de podotherapeut een nagelbeugel plaatsen, zodat de nagelpunt over het nagelbed heen groeit.

Wanneer een ingegroeide nagel niet meer te behandelen is d.m.v. instrumentele behandelingen en/of een nagelbeugel, kan de podotherapeut u verwijzen naar de huisarts voor een partiële nagelresectie waarbij onder lokale verdoving een deel van de ingegroeide nagel wordt verwijderd.

Lees verder: Schimmelnagels

★★★★★

Lees onze reviews

Voetenwerk is vakwerk!

Afspraak maken knop
×