Onderzoek en behandeling

Home > Sitemap > Onderzoek en behandeling

Het onderzoek

Anamnese
Tijdens het uitgebreide onderzoek worden als eerste de persoonsgegevens van u genoteerd. Daarna zal met u de klacht besproken worden om duidelijkheid te krijgen over wat er aan de hand is en om het verdere verloop van het onderzoek op de juiste manier af te stemmen.

PodoscoopInspectie
Er wordt gekeken naar de stand van uw voeten, benen en rug tijdens het staan. Daarnaast zal er ook gelet worden op het voettype en specifieke kenmerken zoals huidafwijkingen.

Functieonderzoek en palpatie
Er zal getest worden hoe soepel of stijf de spieren en gewrichten zijn en of er specifieke afwijkingen aanwezig zijn. De voeten worden zo in kaart gebracht en in voorkomende gevallen worden ook uw knieën, heupen en rug onderzocht. Daarnaast wordt er gevoeld (=palperen) waar eventuele pijnlijke plekken zich bevinden.

Ganganalyse
Hier wordt gekeken naar uw looppatroon. Dit is een zeer belangrijk onderdeel omdat veel problemen pas zichtbaar worden als men gaat (hard)lopen.

Drukmeetplaat3D scan
Voor het aanmeten van zolen wordt een 3 dimensionale afdruk van uw voet gemaakt die vervolgens met de computer gemodelleerd wordt zodat de zool een optimale functionaliteit heeft voor het aanpakken van uw klacht.

Schoeninspectie
Van schoenen kan vaak nuttige informatie worden afgeleid uit het slijtpatroon van de zolen en de toestand van het bovenwerk. Neem daarom bij uw bezoek schoenen mee waarop u al veel gelopen heeft.

Conclusie
Aan het einde van het onderzoek zullen de bevindingen met u worden besproken. Vervolgens krijgt u uitleg over het vervolgtraject en eventuele adviezen.

De therapieën

De binnen de podotherapie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken. Daarnaast voeren wij in sommige gevallen medisch noodzakelijke voetzorg uit:

Schoen met zoolZolen
Een verkeerde stand van de voeten kan veel voetklachten veroorzaken. Daarnaast kunnen hierdoor ook enkel-, knie-, heup-, of rugklachten ontstaan. Door middel van een zooltherapie kan er gezorgd worden voor correctie of ontlasting van de voeten. Afhankelijk van de aandoening kunnen de zolen bestaan uit diverse elementen, waarbij zeker ook gekeken wordt naar het doel van het gebruik. Voor het aanmeten / vervaardigen van de zolen wordt er gebruik gemaakt van een 3D scanner. Er wordt een 3 dimensionale afdruk van de voet gemaakt, die vervolgens met de computer gemodelleerd wordt zodat de zool een optimale functionaliteit heeft voor het aanpakken van uw specifieke klacht. Doordat het hele proces van aanmeten tot en met het vervaardigen in huis gebeurt, wordt er altijd een zeer snelle service geleverd. Met het gebruik van dit systeem onderscheiden wij ons van de meeste andere podotherapeuten.

Ortheses
Wanneer er sprake is van scheefstand van uw tenen of pijnlijke plekken op, onder of tussen de tenen kan er gebruik gemaakt worden van een orthese. Deze kan ervoor zorgen dat de tenen meer gestrekt worden en hierdoor de pijnklachten verdwijnen, maar kan ook preventief werken om verdere scheefstand te voorkomen. Daarnaast kan er ook een ontlastende orthese gemaakt worden, bijvoorbeeld bij likdoorns tussen de tenen of bij een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet door een scheefgroeiende grote teen.

Orthonyxie (nagelbeugel)
Door een afwijkende vorm van de nagel of het verkeerd knippen kan een ingegroeide nagel ontstaan. Door middel van de nagelbeugel kan er voor correctie of begeleiding van de nagel gezorgd worden zodat hij niet opnieuw in kan groeien.

Vilttherapie
Dit is het ontlasten van een pijnlijke plek door middel van vilt. Dit is echter een tijdelijke oplossing en wordt toegepast bij wonden of in afwachting van uw definitieve therapie.

Taping
Een tijdelijke therapie die ingezet kan worden om spieren, pezen en gewrichten te ondersteunen. De gekleurde, elastische tape kan helpen bij overbelasting, verstuiking of verrekking.

Manuele therapie
Het opheffen van blokkades in gewrichten die mogelijk de klacht veroorzaken. De gewrichtsvlakken worden ten opzichte van elkaar zo goed mogelijk gepositioneerd zodat het gewricht weer optimaal kan functioneren. 

Wondbehandeling bij Diabetes Mellitus
Na verwijzing van uw hoofdbehandelaar (huisarts/POH of internist/diabetesverpleegkundige), kan de podotherapeut uw wond instrumenteel behandelen om de genezing te bevorderen. Vaak wordt de behandeling gecombineerd met uw behandeling bij de wondpoli van het Laurentius Ziekenhuis.  

Instrumentele behandeling
De voetverzorging wordt uitsluitend gedaan bij mensen die niet meer door een pedicure behandeld kunnen worden zoals risicopatiënten bij diabetes, reuma of ernstige vaatproblemen.

Schoenadvies
Een goede schoen is de basis voor een geslaagde therapie. Klik hier voor meer schoenadvies.

Onderhoud
Ga voor tips en advies over het gebruik en onderhoud van zolen en ortheses naar de pagina gebruik en onderhoud.

NIEUW Daelenbroeck Schoenen!

NIEUW Daelenbroeck Schoenen!

Expertise oncologie

Expertise oncologie

Gratis inloopspreekuur

Gratis inloopspreekuur

Locaties

Locaties